Η γλωσσα σωματος των σκυλων και ο τροπος επικοινωνιας τους

Η γλωσσα σωματος των σκυλων και ο τροπος επικοινωνιας τους
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα σκυλιά «τραβούν» τα αυτιά τους πίσω όταν συναντούν έναν άγνωστο στο δρομο.Εχετε αναρωτηθεί γιατί ο σκύλος σας «κλαίει» την ώρα που βρίσκεστε στο τραπέζι και τρώτε

Οι σκύλοι είναι ζώα αγελαία τα οποία επικοινωνούν με την ομάδα τους με κραυγές και διάφορες κινήσεις οι οποίες υποδηλώνουν στους άλλους σκύλους την διάθεση του ζώου αλλά και τις επιθυμίες τους απέναντι στα άλλα μέλη της αγελης.Ετσι όταν βρίσκονται με τους ανθρώπους προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους με αυτούς τους τροπους.Δυστηχως για εμάς δεν υπάρχει η λεκτική επικοινωνία ανάμεσα σε σκύλο με σκύλο η άνθρωπο με σκυλο.Απο την πλευρά του ανθρώπου έχει δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας που είναι οι εντολές και οι λέξεις .Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν εκατοντάδες εντολές αλλά δεν μπορούν να τις συνδυάσουν.
Παραδειγμα:μπορουμε να πούμε στο σκύλο μας την εντολή στη θέση σου και εκείνος να καταλάβει ότι πρέπει να πάει στο κρεβατάκι του.Αν όμως η εντολή δεν είναι σύντομη αλλά περιλαμβάνει πολλές λέξεις τότε ο σκύλος δεν θα μπορέσει να ξεχωρίσει την λέξη κλειδί για να εκτελέσει την εντολή που του ζητάμε.
Παράδειγμα :Πήγαινε στη θέση σου και εγώ θα σου δώσω ένα μπισκότο.
Μάλιστα πολλές φορές όταν η επικοινωνία μας με τον σκύλο περιλαμβάνει ανθρώπινες συμπεριφορές όπως ο σαρκασμός η ειρωνεία η χαρά η θλίψη αλλά και η αμηχανία σίγουρα δεν γίνονται αντιληπτές από τον σκύλο όπως πολλοί λένε ότι αυτό συμβαινει.Σιγουρα υπάρχει μια αλλαγή στην συμπεριφορά μας και στις ορμόνες του σώματος μας χωρίς αυτό όμως να κάνει το σκύλο ικανό να καταλάβει την συμπεριφορά μας.Σ αυτές τις περιπτώσεις οι σκύλοι δείχνουν μια αμηχανία και προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους κάτι που εμείς το ονομάζουμε ότι ο σκύλος κατάλαβε την κατάσταση μας εκείνη την στιγμή αλλά είναι άλλη μια αυταπάτη η οποία προέρχεται από την ανάγκη μας για επικοινωνία μαζί του
Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων θα πρέπει να εξηγήσουμε τη γλώσσα σώματος με τους άλλους σκύλους ανά κατηγορίες:

ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΩΝ

ΓΛΩΣΣΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΩΝ

Σκύλος Γλώσσα του σώματος / » Εκφράσεις » προσώπου

1. Κατάσταση Αυτοπεποίθησης και χαλαρή
Στάση – όρθια
Ουρά- την κουνάει σιγά-σιγά
Αυτιά – προς τα επάνω, αλλά με μια χαλαρή διάθεση
Μάτια – μικρές κόρες
Στόμα – κλειστά ή ελαφρά με χώρισμα των χειλιών

2. Κατάσταση φόβου ή επιφύλαξης
Στάση – Μειωμένη
Ουρά – μπαίνει από κάτω
Αυτιά – κάτω
Μάτια – ένα ευρύ άνοιγμα της κόρης του ματιού με γυάλισμα των ματιών
Στόμα – λαχάνιασμα

3. Κατάσταση κυριαρχική-επιθετικη
Στάση – άκαμπτο
Ουρά – κατ ‘ευθείαν επάνω ή οριζόντια
Αυτιά – σηκωμένα -μυτερά
Μάτια – έντονη , με έντονο και επίμονο βλέμμα
Στόμα – Τα χείλη σύρονται προς τα πίσω και ο σκύλος δείχνει τα δόντια του
Ράχη- αυτό είναι μια σειρά από τα μαλλιά που ξεκινά από τη βάση του λαιμού και τρέχει κάτω τους ώμους . Είναι αυξηθεί τότε το σκυλί αισθάνεται επιθετικά και εάν μειωθεί τότε ο σκύλος χαλαρώνει. .
4. Κατάσταση Φόβου – Επίθεσης
Στάση – σκύλος τράβα ελαφρά προς τα πίσω το σώμα του
Ουρά – μπαίνει από κάτω
Αυτιά – ξαπλωμένη
Μάτια – ένα ευρύ άνοιγμα της κόρης του ματιού με γυάλισμα των ματιών
Στόμα – χείλη σύρεται προς τα πίσω ελαφρά με ένα βαρύ λαχάνιασμα

5. Κατάσταση χαλαρή
Στάση – ξαπλωμένο ή να στέκεται χωρίς εγρήγορση
Ουρά- την κουνάει ή την έχει ξαπλωμένη φυσικά
Αυτιά – στην κανονική τους κατάσταση , ανάλογα με τη φυλή (στα τεριε θα είναι επάνω, αλλά χαλαρή ,ενώ σε ένα κυνηγόσκυλο θα είναι προς τα κάτω )
Μάτια – κανονική διαστολή της κόρης , εστιασμένη , αλλά δεν κοιτάζει το ερέθισμα
Στόμα – ανοιχτό με ελαφρύ λαχάνιασμα ή κλειστό

Η κραυγή του λύκου
Είναι η κραυγή με την οποία ο σκύλος σας καλεί να γυρίσετε στο σπιτι.Συμβαινει συχνά όταν ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι.

γρύλισμα
Αυτό σημαίνει » κάντε πίσω. » και είναι μια από τις ποιο επικίνδυνες συμπεριφορές ενός σκύλου ο οποίος θέλει να δείξει ότι δεν θέλει να του πάρετε το παιχνιδι,το φαγητό η απλά δεν επιθυμεί έναν άνθρωπο στο χώρο του.

Απαλό γρύλισμα-γαυγισμα –μεικτή κραυγή
Αυτό είναι συνήθως για να δείξει ότι το σκυλί σας θέλει κάτι . Είναι μια κραυγή με την οποία ο σκύλος αποφεύγει το γαύγισμα (γιατί ξέρει ότι θα τον μαλώσετε) και βρίσκει μια άλλη μορφή συνήθως διαμαρτυρίας γιατί δεν κάνει αυτό που εκείνος θέλει
το κλαψούρισμα
Τα σκυλιά κλαψούρισμα όταν είστε ανήσυχοι όταν θα συμβεί κάτι κακό η όταν απλά δεν παιρναει το δικό τους.Αλλες φορές το κάνουν απλά για να τραβήξουν την προσοχή σας.

η χασμουρητό με υπόκωφο γαύγισμα
Αυτό δείχνει την απογοήτευση . Είναι κατά μία έννοια « διαμαρτυρία » για κάτι .

η γαύγισμα
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι γαυγίσματος. Ένα γαύγισμα υψηλής συχνότητας φ δείχνει τον ενθουσιασμό και την ευτυχία . Ένα γαύγισμα χαμηλής συχνότητας δείχνει επιθετικότητα και είναι ίσως μια απειλή . Τα σκυλιά γαυγίζουν για να τραβήξουν την προσοχή μας , η την προσοχή άλλων σκύλων , για να μας δείξουν την συναισθηματική τους κατάσταση , και να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους για κάτι. Δυστυχώς , το σκυλί σας μπορεί να να δει η να ακούσει που εμείς δεν μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε , όπως μια σειρήνα μίλια μακριά ή κρύβονται γάτα του γείτονα στο δέντρο έξω από το παράθυρο .

Με την κατανόηση της γλώσσας των σκύλων μας , μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί τους και να αποφύγουμε λάθη η παρεξηγήσεις. Για περισσότερα συμβουλευτείτε ένα επαγγελματία για να σας δώσει λύση στο πρόβλημα σας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s