Τα μειονεκτηματα της καθυστερημενης εναρξης της εκπαιδευσης σκυλου

Το να καθυστερήσουμε την εκπαίδευση του ζώου μας οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι γιατί οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες  αμελούν ή δεν βλέπουν τα σημάδια που τους δίνει το ζώο ότι επιβάλλεται να την ξεκινήσουν άμεσα και ο δεύτερος είναι γιατί οι απόψεις για το πότε ένα σκυλί πρέπει να ξεκινήσει διίστανται ακόμα και ανάμεσα σε επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι φέρνουν τον πελάτη σε σύγχυση.

Όταν ένα σκυλί φτάσει στην ηλικία των 9-10 μηνών, τότε βρίσκεται στην εφηβική του ηλικία πράγμα που σημαίνει ότι έχει υιοθετήσει και έχει κάνει μέρος του χαρακτήρας του, τις συμπεριφορές τις οποίες έχουμε αφήσει να εδραιωθούν. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό….

Όταν ακόμα είναι κουτάβι, είμαστε ελαστικοί μαζί του στο να το αφήνουμε να ανεβαίνει στο κρεβάτι, να το ταΐζουμε από το πιάτο μας, να κάθετε στον καναπέ, στο να μην του περιορίζουμε το χώρο κίνησής του βάζοντάς το σε ένα πάρκο και πολλά άλλα…. Θεωρούμε ότι ανά πάσα στιγμή θελήσουμε να το αλλάξουμε, αυτή η αλλαγή θα είναι μία πολύ εύκολη υπόθεση.

Επίσης, αφήνουμε να δαγκώνει το χέρι ή στο πόδι μας καθώς πιστεύουμε ότι είναι καθαρά θέμα παιχνιδιού ή και ηλικίας, επειδή όταν είναι μωρά βγάζουν δοντάκια και είναι ένας τρόπος ανακούφισης του πόνου (είναι κάτι που ισχύει, αλλά…..). Οπότε, θεωρώντας ότι μεγαλώνοντας θα το σταματήσει δεν κάνουμε κάτι γι αυτό.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν γιατί αγαπάμε πολύ τα ζώα μας και έχουμε την αίσθηση ότι με το να τα κάνουμε, βάζουμε το ζώο στο ίδιο επίπεδο με εμάς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και έτσι γίνεται μέρος της ζωή μας.

Και κάπου εκεί ξεκινάνε όλα…..

Το ζώο αρχίζει και μαθαίνει σε αυτόν τον τρόπο ζωής και όταν έρθει η στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι αρχίζουν σιγά σιγά και μας ενοχλούν κάποια από αυτά, όπως να κοιμάται στο κρεβάτι, να μας δαγκώνει, να μας τα πράγματα, είναι ήδη αργά.

Το σκυλί αρχίζει και δυσαρεστεί καθώς δεν καταλαβαίνει γιατί ξαφνικά έχουμε απέναντί του μία άλλη συμπεριφορά. Γιατί τόσο καιρό κοιμόταν στο κρεβάτι και τώρα δεν μπορεί, γιατί πλέον δεν τρώει το νόστιμο μαγειρεμένο φαγητό αλλά εκείνες τις άνοστες κροκέτες, γιατί δεν παίζουμε μαζί του εκείνα τα ωραία παιχνίδια δαγκώματος…

Έτσι, αρχίζει και βγάζει επιθετικότητα σε κάθε τι που πάμε να του αλλάξουμε. Επιθετικότητα η οποία πολλές φορές φτάνει μέχρι και σε δικό μας τραυματισμό από το ίδιο το ζώο.

Όταν το ζώο φτάσει στην εφηβεία και ακόμα χειρότερα στην ενηλικίωση, τότε μικραίνουν οι πιθανότητες να μπορέσει να αλλάξει συμπεριφορά. Η εκπαίδευση γίνεται μία δύσκολη υπόθεση, όχι όμως ακατόρθωτη με τη σωστή συνεργασία από την πλευρά του ιδιοκτήτη.

Λίγοι είναι οι εκπαιδευτές που μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλά και να ανταπεξέλθουν με το μόνιμο αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Η ηλικία που ένα ζώο πρέπει να αρχίσει να εκπαιδεύεται είναι 3 μηνών. Τότε που ακόμα ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται και πλάθεται.  Με δεδομένο ότι η εκπαίδευση κρατάει 3 μήνες, τότε μπορούμε να πούμε ότι ο εκπαιδευτής είναι δίπλα σας και δίπλα στο ζώο μέχρι την προεφηβική ή εφηβική του ηλικία.

Μην αμελείτε το ζώο σας. Έχουμε ευθύνη απέναντί του, από τη στιγμή που  θα το υιοθετήσουμε. Κινηθείτε άμεσα για έχετε μία όμορφη συμβίωση χωρίς προβλήματα μαζί του.

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s