Οι παθητικοι ιδιοκτητες δεν εκπαιδευουν σωστα το σκυλο τους

Δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνουμε στο σημείο να αποφασίσουμε να συνεργαστούμε με εκπαιδευτή σκύλων τη στιγμή που έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι με το ζωάκι μας. Δηλαδή τη στιγμή που μας έχει τελειώσει η υπομονή και δεν μπορούμε άλλο να μην καθόμαστε στον καναπέ γιατί μας δαγκώνει ή γιατί δεν μπορούμε άλλο να μην τρώμε με ησυχία ή γιατί έχουμε δει όλα τα αγαπημένα μας έπιπλα να καταστρέφονται και για διάφορους άλλους λόγους.

Η καθυστέρηση αντίδρασης σε αυτά που προαναφέραμε είναι εν μέρει λογική καθώς πολλοί θεωρούν ότι το σκυλάκι τους θα τα σταματήσει μεγαλώνοντας και θα ηρεμήσει. Όταν λοιπόν, πολύ σωστά, αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνο δεν σταματάνε αλλά το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, παίρνουμε την απόφαση να καλέσουμε τον επαγγελματία που θα μας βγάλει από όλη αυτή την ταλαιπωρία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι έχουμε δοκιμάσει από μόνοι μας διάφορους τρόπους να αποτρέψουμε το σκυλί μας από το να τα κάνει, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής που θα σας επισκεφθεί και θα ξεκινήσετε τη συνεργασία, μαθαίνει το ιστορικό του ζώου και τις προβληματικές συμπεριφορές και βγάζει το αντίστοιχο πλάνο εκπαίδευσης.

Το μυστικό για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή μία ήρεμη και αρμονική συμβίωση μαζί με το ζώο, είναι να ακολουθούνται ακριβώς οι οδηγίες του εκπαιδευτή.

Έχω συναντήσει ουκ ολίγες φορές, ιδιοκτήτες οι οποίοι ενώ αντιλαμβάνονται την πηγή του προβλήματος, κατά την εφαρμογή της διόρθωσής του έχουν δυσκολία στο να δυσανασχετήσουν το σκυλί και να το πιέσουν σε περιπτώσεις για παράδειγμα όπως: να μπει στο πάρκο του, να μείνει στη θέση του όταν τρώμε, ή να μας πηγαίνει αυτό βόλτα και όχι εμείς και πολλά άλλα. Ο κυριότερος λόγος είναι γιατί δεν θέλουμε να στεναχωρήσουμε το ζωάκι μας ή να το πιέσουμε επειδή το αγαπάμε πολύ.

Η μη τήρηση των συμβουλών που δίνει ο επαγγελματίας, αυτόματα σημαίνει και τη μη διόρθωση του προβλήματος που φέρει το ζώο. Η μη διόρθωση του προβλήματος αυτόματα σημαίνει την ενίσχυσή του και στο τέλος την σωματική και ψυχική κούραση του ίδιου του ιδιοκτήτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που αυτό καταλήγει στο να δίνεται το ζώο σε μία άλλη οικογένεια ή σε κάποια φιλοζωική.

Έχουμε αναφέρει ξανά ότι, δεν σημαίνει ότι εάν ένα σκυλί γνωρίζει τις λέξεις, πάμε, κάτσε, μείνε και τις εκτελεί είναι εκπαιδευμένο σωστά. Η καλή και ποιοτική εκπαίδευση είναι αυτή που το ζώο μαθαίνει να σέβεται εμάς, να σέβεται αυτά που θέλουμε να κάνει, ανά πάσα στιγμή του ζητήσουμε και γνωρίζει ότι εάν τα τηρεί θα επιβραβευτεί με λιχουδιές και χάδια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s