ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ.

Προκειμένου να κατανοήσουμε την αξία της εκπαίδευσης ενός σκύλου, καλό θα είναι να απαντήσουμε στο εύλογο ερώτημα: «Γιατί να εκπαιδεύσω το σκύλο μου?»

Αρχικά, θα πρέπει ν’ αναφερθούμε στη μακραίωνα σχέση που συνδέει τον άνθρωπο με το σκύλο. Τα σκυλιά είχαν πάντα την τάση να βοηθούν τους ανθρώπους σε διάφορες «εργασίες», μια πρακτική που έδειχνε να ευχαριστεί τους τετράποδους φίλους μας. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το σκύλο που καλωσορίζουμε στην οικογένειά μας. Θέλει να νιώθει χρήσιμος, να μπορεί να μας προσφέρει μέσω των εντολών που του ανατίθενται. Η παροχή τροφής, η ζεστασιά και η αγάπη που θα λάβουν είναι πολύ σημαντικά, αλλά τις περισσότερες φορές τα «δυστυχισμένα» σκυλιά είναι αυτά που δεν έχουν απολύτως τίποτα να κάνουν!

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μιλήσουμε για τη συμπεριφορά του σκύλου, οταν ερχεται για πρωτη φορα  στο σπίτι μας. Τα κουτάβια και όχι μόνο, έχουν την τάση να εξερευνούν το χώρο που ζουν, όχι μόνο με τη μύτη τους αλλά και με τα δόντια τους! Οι ζημιές θα είναι αναπόφευκτες, αλλά το σκυλάκι μας δεν θα μπορεί να καταλάβει τι κακό έκανε, τρώγοντας τα παπούτσια μας ή ουρώντας μέσα στο σαλόνι! Θα πρέπει να δείξουμε στο σκύλο μας ποια είναι η σωστή συμπεριφορά, που θα επιβραβεύεται, και ποια όχι!

Επιπροσθέτως, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμπαθούν τα σκυλιά! Είναι εκείνοι που θα σας κάνουν έντονες παρατηρήσεις για το γάβγισμα του σκύλου σας, εκείνοι που θα σας ζητήσουν να μη το βγάζετε βόλτα από φόβο μη τους επιτεθεί, εκείνοι που πιστεύουν πως όλα τα σκυλιά είναι κακόβουλα και δε θα διστάσουν να επιτεθούν στην παραμικρή ευκαιρία! Ο καλύτερος τρόπος για να τους δείξετε πόσο άδικο έχουν και πως ο σκύλος σας είναι πρότυπο καλής συμπεριφοράς, είναι η σωστή εκπαίδευση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα μπορέσουν να βρουν κανένα ψεγάδι για να κατηγορήσουν τον τετράποδο φίλο σας!

Τέλος, η εκπαίδευση του σκύλου σας, δεν θα ωφελήσει μόνο εκείνον αλλά και εσάς. Θα μπορείτε ευκολότερα να κατανοείτε τις ανάγκες που σκύλου σας κι εκείνος θ’ ανταποκρίνεται  στις εντολές σας. Η σχέση που θ’ αναπτυχθεί μεταξύ σας θα είναι πιο στενή και πιο ουσιαστική. Το μόνο που θα σας ζητήσει ο πιστός σας φίλος είναι αγάπη και θα σας την επιστρέψει στο δεκαπλάσιο!

Από τη στιγμή που ένα σκυλάκι γίνεται μέλος της οικογένειάς μας, πρέπει να ξεκινήσουν και οι κανόνες για τη σωστή συμπεριφορά! Ένα κουτάβι μοιάζει με ένα μωρό, που εξερευνεί τον κόσμο και στην προσπάθεια αυτή είναι πολύ πιθανό να κάνει και αταξίες. Σκοπός μας είναι, να το δείξουμε ποια είναι η σωστή συμπεριφορά και ποια όχι.

Για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τη λάθος συμπεριφορά, πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε από πού πηγάζει!

Τα πιο γνωστά προβλήματα συμπεριφοράς είναι τα εξής:

1.    Ανεξέλεγκτη ούρηση

Τα σκυλιά, και ειδικότερα τα κουτάβια, μπορούν να ουρούν συνέχεια και παντού μέσα στο σπίτι για διάφορους λόγους. Ίσως να μη καταλαβαίνουν πως κάνουν κάτι κακό, αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τους το έχουν επισημάνει. Ίσως πάλι, να θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. Επίσης, μπορεί με αυτό τον τρόπο να θέλουν να δείξουν ποιος έχει το «πάνω χέρι» μέσα στο σπίτι.

2.    Μασούλημα

Τα σκυλιά έχουν την τάση να εξερευνούν το χώρο που ζουν και με το στόμα τους. Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να τα δείτε να μασουλάνε τα παπούτσια σας! Ειδικότερα, τα κουτάβια δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά ανάμεσα στα παπούτσια σας και τα παιχνίδια τους! Το σημαντικό είναι να τους δείξουμε πως η συμπεριφορά αυτή είναι λανθασμένη!

3.    Ζητιανεύουν για φαγητό

Τα σκυλιά είναι ζώα ιδιαίτερα λαίμαργα. Δεν είναι πολύ παράξενο, αν τα δείτε δίπλα σας, την ώρα του φαγητού, να σας «ζητούν» να τους δώσετε λίγο. Φυσικά, αν υποκύψετε μια φορά, δύσκολα θα μπορέσετε να σταματήσετε αυτή την κακιά συνήθεια.

4.    Άγχος αποχωρισμού

Είναι μια πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά που παρουσιάζουν πολλά σκυλιά. Όταν βλέπουν το αφεντικό τους να φεύγει, γαυγίζουν επίμονα, κλαίνε και στην συνέχεια ξεσπούν πάνω στα έπιπλα. Ο λόγος είναι πως αγχώνονται και το άγχος προκαλεί αυτές τις έντονες αντιδράσεις.

5.    Επιθετικότητα

Οι λόγοι που προκαλούν την επιθετικότητα πολλών σκύλων είναι αρκετοί. Συνήθως, ένας σκύλος γίνεται επιθετικός αν είναι κυριαρχικός ή αν φοβάται. Πάντα, όμως, η επιθετικότητα συνδέεται με κάποια μορφή άγχους.

6.    Επίμονο γαύγισμα

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για αρκετούς λόγους. Το σκυλί μπορεί να σας ειδοποιεί για την άφιξη κάποιου αγνώστους («σκύλος συναγερμός»). Επίσης, μπορεί με τον τρόπο αυτό να υποδέχεται τους επισκέπτες. Ακόμα, υπάρχουν και σκυλιά που γαυγίζουν αρκετά χωρίς να έρχεται κάποιος. Αυτό μπορεί να οφείλεται ακόμα και σε βαρεμάρα, αν π.χ. ο σκύλος είναι δεμένος και μένει μόνος του αρκετές ώρες τη μέρα.

7.    Χοροπήδημα

Πολλά σκυλιά βλέποντας ξένους μέσα στο σπίτι αρχίζουν να χοροπηδούν στα έπιπλα και πάνω στους ίδιους. Άλλες φορές πάλι εμφανίζουν την ίδια συμπεριφορά και στα μέλη της οικογένειάς τους. Είναι φανερό πως ο ενθουσιασμός τα ωθεί σε αυτή τη συμπεριφορά! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να τους επιτρέπουμε να συμπεριφέρονται έτσι!

8.    Δάγκωμα

Πολλά σκυλιά εμφανίζουν αυτή τη συμπεριφορά και γίνονται επιθετικά σε άλλα σκυλιά και σε ανθρώπους. Ο λόγος είναι πως είτε φοβούνται είτε αγχώνονται. Το σημαντικό είναι να κοινωνικοποιούνται νωρίς, ώστε να συνυπάρχουν με άλλα ζώα και να μη γίνονται επιθετικά σε άλλους ανθρώπους.

Τα σκυλιά είναι ζώα που έχουν τη ανάγκη ν’ ανήκουν σε μια ομάδα – «αγέλη». Γι’ αυτή, αγέλη είναι η οικογένεια μέσα στην οποία ζουν. Στόχος τους είναι να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν στη ιεραρχία που έχει κάθε ομάδα! Πολλές φορές, η κακή συμπεριφορά είναι ένα «τεστάρισμα» στην αντοχή του ιδιοκτήτη, θέλοντας να δείξουν πως είναι οι αρχηγοί της αγέλης.

Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι και να εξαλειφθεί η κακή συμπεριφορά και να δείξουμε στο σκύλο μας ποιος είναι ο αρχηγός! Όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να διορθωθούν, αρκεί να έχουν έναν έμπειρο εκπαιδευτή, που θα μας δείξει όχι μόνο τον τρόπο να τα διορθώσουμε, αλλά που θα μας μάθει να καταλάβουμε την ψυχολογία του σκύλου μας!

Πηγή: www.alphadogs.gr        (σχολή εκπαίδευσης σκύλων)

www.alphapetshop.gr (on line petshop-πωληση κουταβιων)

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s