ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ

 English Cocker Spaniel

 Προέλευση: Μεγ. Βρετανία

 Γενικη εμφανιση των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Χαρούμενο, ανθεκτικό, αθλητικό, αρμονικό, συμπαγές. Οι αποστάσεις από το ακρώμιο μέχρι το έδαφος και από το ακρώμιο μέχρι τη ρίζα της ουράς είναι περίπου ίσες.

 Χαρακτηριστικα  των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Χαρούμενη διάθεση με αεικίνητη ουρά και τυπική ζωηρή κίνηση, ειδικά όταν ακολουθεί ίχνη. Ατρόμητο στο πυκνό.

 Τριχωμα των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Επίπεδο, μεταξένιας υφής, ποτέ συρματοειδής ή κυματιστό, ούτε υπερβολικά φουντωτό, ποτέ δεν σχηματίζει βοστρύχους. Καλό «πτέρωμα» (κρόσσια) στα εμπρός σκέλη, το σώμα και τα πίσω σκέλη πάνω από τους ταρσούς.

 Χρωμα των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Διάφορα. Στα μονόχρωμα δεν επιτρέπεται άσπρο παρά μόνο στο στήθος.

 Μεγεθος των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Ύψος (περίπου): Αρσενικά 39-41 εκ., Θηλυκά 38-39 εκ. Βάρος (περίπου): 14-16 κιλά.

 Χαρακτηρας /συμπεριφορα των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Ο Χαρακτήρας του Κόκερ είναι αυτός που το κάνει να ξεχωρίζει και το έχει κάνει τόσο αγαπητό σε εκατομμύρια κυνόφιλους: είναι η προσωποποίηση της Χαράς της Ζωής. Ένα σκυλί χαρούμενο, αισιόδοξο, εύθυμο, ισορροπημένο, καλόβολο, εύπλαστο, χωρίς καμία απολύτως τάση επιθετικότητας ή νευρικότητας, με άλλα λόγια, τελείως αξιόπιστο. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα Κόκερ είναι ανάξιο του ονόματος και της φυλής του και όχι μόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή, αλλά και η συμβίωση μαζί του είναι προβληματική.

Ο Τύπος του Κόκερ είναι επίσης ξεχωριστός. Είναι «μεγάλο» σκυλί σε -σχετικά- μικρό σώμα, με τόνους ενέργειας και συμπυκνωμένης ανθεκτικότητας, εργατικότητας και αθλητικής δύναμης. Καλός, εκτεταμένος θώρακας, δυνατά σκέλη και μηροί, συμπαγές σώμα και μυϊκή μάζα και γενικά αρμονική και τυπική μορφολογία, που δίνει τη δυνατότητα στο Κόκερ να απολαμβάνει τη ζωή με το χαρακτηριστικό, ζωηρό ρυθμό του και να εργάζεται ακούραστα στο κυνήγι. Δεν είναι φυλή για αργόσχολους και η τεμπελιά δεν του ταιριάζει.

 Εκπαιδευση των σκυλων Κοκερ Χρειάζεται οπωσδηποτε εκπαιδευση από νωρις αλλα και έντονη κοινωνικοποίηση, δεν του αρέσει η μοναξιά: θέλει να ακολουθεί τους ανθρώπους του παντού και να βρίσκεται μαζί τους σε κάθε εκδήλωση της ζωής τους. Η ιδανική του θέση είναι μέσα στο σπίτι και η ενθουσιώδης ανταπόκριση με την οποία δέχεται την εκπαίδευση στην υπακοή, εγγυάται ότι με λίγη γνώση και φροντίδα η συμπεριφορά του θα είναι πάντα άψογη παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κόκερ βρίσκεται παντού, σταθερά, πολύ ψηλά στην κλίμακα δημοτικότητας ανάμεσα στους κυνόφιλους. Αυτή η αρχαία, αρμονική, ισορροπημένη και όχι «τεχνητή» φυλή έχει αποδειχτεί εξαιρετικά προσαρμόσιμη σε κάθε απαίτηση και τρόπο ζωής, αρκεί να του δίνεται η ευκαιρία να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα από όλα: να αγαπά τον άνθρωπο και να χαίρεται τη ζωή με το χαρακτηριστικό, ανέμελο και ασυννέφιαστο τρόπο του, με τη «ζαβολιάρικη» λάμψη στα μάτια, που είναι το «σήμα κατατεθέν» του αληθινού Κόκερ…

Υγεια των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Η Υγεία εξαρτάται από την καλή εκ γενετής κατασκευή, τη σωστή ανατροφή / διατροφή και την κατάλληλη εξάσκηση και φροντίδα. Η φυλή προσβάλλεται από εντρόπιον, νεφροπάθειες, γλαύκωμα, ανωμαλίες του αιμοπηκτικού, ειδικές οφθαλμικές παθήσεις και σε ορισμένες, αρκετά σπάνιες, περιπτώσεις, έχουν παρουσιαστεί κρούσματα επιληψίας. Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν με την επιλεκτική αναπαραγωγή, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η επιλογή κουταβιού (πόσο μάλλον των θεμελιακών αναπαραγωγικών ζώων) να γίνεται με προσοχή, από κυνοτροφεία που παρέχουν εγγυήσεις και έχουν παράδοση στην παραγωγή Κόκερ απαλλαγμένων από κληρονομικές ασθένειες.

Καλλοπισμος/φροντιδα  των σκυλων κοκερ σπανιελ:

Η φροντίδα του τριχώματος και γενικά η περιποίηση είναι ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για την αισθητική παρουσία ενός Κόκερ εκθέσεων, αλλά και για την καλή υγεία και φυσική κατάσταση κάθε ζώου συντροφιάς. Το Κόκερ έχει μακριά κρόσσια τριχώματος κάτω από το σώμα του και στα σκέλη. Το τρίχωμα λοιπόν πρέπει να βουρτσίζεται συχνά και να χτενίζεται ώστε ν’ απομακρύνονται τυχόν κόμποι, νεκρές τρίχες και ξένα σώματα. Το εσωτερικό των μακριών, καλυμμένων από πυκνό τρίχωμα αυτιών του πρέπει επίσης να καθαρίζεται συχνά, για να εξασφαλίζεται ο άριστος εξαερισμός της περιοχής και να αποφεύγονται οι ωτίτιδες. Τα νύχια πρέπει να διατηρούνται κοντά και οι τρίχες ανάμεσα στα πέλματα να κόβονται, απομακρύνοντας συγχρόνως τυχόν ξένα σώματα που ίσως να έχουν μπει ανάμεσα στα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και μολύνσεις. Τα Κόκερ εργασίας καθώς και εκείνα που διατηρούνται ως ζώα συντροφιάς πρέπει να κουρεύονται συχνά, αλλά και η παρουσίαση στις εκθέσεις απαιτεί μια ιδιαίτερη προετοιμασία του τριχώματος που είναι καλύτερο να γίνεται από ειδικό. Το θαμπό, αραιό, σπασμένο ή μπερδεμένο τρίχωμα είναι ένδειξη ελλιπούς φροντίδας ή ενδοπαρασίτων που πρέπει να προσεχθεί αμέσως. Το μπάνιο, ειδικά στα σκυλιά με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα, είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά, με το ειδικό σαμπουάν και όχι πάρα πολύ συχνά. Μερικές φορές παρατηρούνται λεκέδες κάτω από τα μάτια, που είτε προέρχονται από αυξημένο δακρυϊκό έκκριμα (κάτι που ίσως οφείλεται σε κλιματολογικές συνθήκες, έντονη ξηρότητα, σκόνη, κ.λ.π.) ή είναι ένδειξη κάποιας αλλεργίας ή οφθαλμικής πάθησης, γι’ αυτό πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο. Η περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια πρέπει να διατηρείται καθαρή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ουδέτερου διαλύματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s